logo, podotherapie, heuer

Diabetes voetzorg

 

50% van de mensen met diabetes hebben een grotere kans op problemen met voeten (en huid) dan mensen zonder diabetes. Als u diabetes heeft, dan kunnen er veranderingen optreden in (de werking van) uw lichaam. U kunt echter zelf veel doen om voetproblemen te voorkomen. In Nederland heeft de podotherapeut een centrale rol in de aanpak van voetproblemen bij diabetici, de podoloog is hiervan uitgesloten omdat zij niet bevoegd zijn om o.a. wondzorg toe te kunnen passen.

Diabetes zorg

De huisarts, internist, verpleeghuisarts of diabetesverpleegkundige screent patiënten of zij een verhoogd risico hebben op het ontstaan van voetproblemen. Wanneer dit zo is, wordt u doorverwezen naar een podotherapeut die een contract heeft met uw zorgverzekeraar of die aangesloten is bij een ketensysteem. Mijn praktijk heeft in de regio een contract met allen afgesloten.

Diabetes voetonderzoek

De podotherapeut voert een uitgebreid diabetes voetonderzoek uit. Hierbij worden gekeken naar uw doorbloeding, zenuwfuncties en afwijkingen in uw voetstand en/of beweeglijk van uw gewrichten. Zo ontstaat een totaalbeeld van uw voetproblemen en de kans op verdere verslechtering in de toekomst. Indien noodzakelijk kan de podotherapeut u doorverwijzen naar een daartoe bevoegde pedicure voor specialistische pedicurezorg. De doorverwijzing naar een pedicure gebeurt uiteraard in overleg. Een overzicht van de aangesloten medische pedicures is op te vragen bij de praktijk.

Er zijn ook twee brochures beschikbaar waar uitgebreid informatie wordt gegeven over diabetische voetzorg. Bekijk hier de brochure van NVvP – Weet wat u doet bij een diabetische voet en hier de brochure Voetzorg bij diabetes.

Daarnaast kunt u meer informatie over de specialistische voetzorg voor diabetici vinden in onderstaande voorlichtingsvideo’s van de NVvP en Podomedics.

 

Voetklachten? Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur via (0343) 51 85 13